Brief aan de Samenleving: Ahmed Marcouch
De eerste Brief aan de Samenleving!
Voor mijn educatieve project Brief aan de Samenleving (BAS) vraag ik leerlingen van groep 6 tot 8 om brieven te schrijven aan mensen die zij nog nooit gesproken hebben. Om zelf mee te maken hoe dat is, schrijf ik zelf ook brieven in mijn blog. Deze week: de allereerste Brief aan de Samenleving. Een brief aan burgemeester Marcouch van Arnhem. En het unieke van BAS is, ik verstuur de brieven van leerlingen écht aan de personen waar zij willen dat hij heen gaat. En dat moet ik dus ook doen!
Beste burgemeester Marcouch
22 september 2022
Beste burgemeester Marcouch,
Officieel hoor ik volgens Google te starten met ‘De edelachtbare heer Marcouch’, maar ergens vind ik dat helemaal niet bij u passen! Ik hoop dat u het me vergeeft dat ik het simpelweg bij burgemeester houd.
Hoe gaat het met u? We zitten in september, een belangrijke maand in Arnhem rondom Airborne. Ik kan me voorstellen dat u het erg druk heeft, maar toch hoop ik dat u op mijn brief wilt reageren.
Ik stuur deze brief omdat ik pas een nieuw educatief project heb gestart, Brief aan de Samenleving. Eerder heb ik u daar al iets over uitgelegd. Leerlingen zoeken via hun brieven contact met mensen waar zij normaliter niet mee in aanraking komen. Zo ontstaan er vraag- en antwoordgesprekken op papier. Ik bedacht mij: wie is iemand waar ik niet zo snel mee in aanraking kom? De burgemeester was eigenlijk de eerste die in me opkwam! En niet omdat u zo onbereikbaar bent, maar omdat wij zo totaal verschillende takken van sport bewandelen in onze beroepen. En toen bedacht ik me: maar is dat wel zo?
Als inwoner van ons geliefde Arnhem wil ik u een compliment geven, omdat ik zie dat u hetzelfde doet als wat ik met mijn educatieve projecten probeer te doen: gelijkheid, diversiteit en inclusie aanmoedigen. Ik zie het in uw ontmoetingen met jongeren, ouderen en vluchtelingen. Ik zie het in uw berichten op social media, waarin u altijd de nadruk legt op er voor en met elkaar zijn. En in die zin hebben wij zeker iets gemeen: voor mij heet de samenleving zo omdat je er samen in moet leven.
Nu we gemeenschappelijke grond gevonden hebben, moet ik het goede voorbeeld geven in deze eerste Brief aan de Samenleving en u een vraag stellen. Ik heb er eigenlijk meerdere! De eerste is: wat vind u een belangrijke les uit uw eigen leven om kinderen en jongeren mee te geven over gelijkheid en diversiteit? Dat is een vraag die ik iedereen met een migratie achtergrond stel, omdat ik het als wit persoon belangrijk vind dit mee te nemen in mijn lespakketten. Ik ben benieuwd naar uw antwoord.
De tweede vraag borduurt voort op de vorige vraag: Wat drijft u om als burgemeester zo voor gelijkheid en diversiteit te staan? Een vooroordeel zou zijn om ervan uit te gaan dat uw afkomst daarmee te maken heeft (en daarmee bedoel ik niet eens alleen uw Marokkaanse afkomst, vanuit Amsterdam naar Arnhem verhuizen vergt ook nogal wat lef!). En misschien is dat ook wel zo. Misschien kun je als mens wel beter voor gelijkheid en diversiteit strijden als je zelf ooit buitengesloten bent geweest. Dat ik vroeger gepest ben, zorgt ervoor dat ik nu door middel van educatie wil voorkomen dat anderen dat worden.
Ik ben erg benieuwd naar uw drijfveer.
Ik kijk uit naar een volgende brief en wil u graag bedanken voor uw tijd,
Met vriendelijke (en prikkelende) groet,
Mara van der Velden
Cactus Educatie
De volgende Brief aan de Samenleving zal 5 oktober online komen. Heb je suggesties over wie ik een brief kan schrijven? Stuur me een berichtje!